Renault 4CV

Hier kan je wat informatie vinden over de Renault 4CV.

Deze auto is gedurende de tweede wereld in het geheim door Renault ontwikkeld. Er is wat discussie over deze Renault en de Volkswagen Kever. De Volkswagen is ook tijdens de tweede wereldoorlog ontwikkeld. Nu zijn er boze (Franse) tongen die beweren dat Volkswagen het idee gestolen zou hebben van Renault. Hiervan is echter geen bewijs van. Het eerste prototype was in 1942 klaar.

In 1947 is de auto in productie gegaan en de laatste auto is in 1961 gemaakt. In die periode rolde er 1.089.829 auto’s van de band. Zijn opvolger is de Renault Dauphine. Er zijn diverse modellen gemaakt. In 1955 is er een grote wijziging geweest; de open wielen zijn gewijzigd en de 6 sierstrips aan de voorzijde zijn er 3 geworden. Natuurlijk zijn er ieder jaar wijzigingen. Dit staat uitvoerig beschreven in het boek “Auto Collection no.16”. Zie voor meer info over het boek in de boekenlijst.

4CV proto 1941
Foto uit het boek: Album 4CV van Dominique Pagneux
4CV proto 1942
Foto uit het boek: De schatkamer van Renault

De vergelijking met de Kever is niet zo vreemd als je de linker foto ziet. Rechts is duidelijk te zien hoe de latere neus van de Renault 4 CV er uit zou komen te zien.

De 4CV is beroemd, niet alleen als gezinsauto maar ook bij diverse service organisaties (de Belgische ANWB). Ook heeft de 4CV de rally van Monte Carlo gewonnen en is de beroemde Renault Alpine A110 van de 4CV afgeleid. Het is duidelijk dat deze auto veel betekend heeft voor Renault en de mobiliteit van de mensen in de naoorlogse jaren.

De schatkamer van Renault
Foto uit het boek: De schatkamer van Renault

Er zijn veel boeken over de Renault 4CV geschreven. In deze boeken staat erg veel informatie over de 4CV. Met name de (eenvoudige) techniek wordt er uitvoerig beschreven en met illustraties verduidelijkt. Ook staan er veel foto’s van -en reclame over de Renault 4CV

Ik heb hieronder een lijst toegevoegd van de boeken die ik in bezit heb.

Aangedreven door EmbedPress

Er is een foto-serie van de restauratie van onze Renault 4CV. Volg deze link.